H O M E

BIOGRAFIJA
    ::  biografija / kraća verzija
    ::  biografija / duža verzija
AKTIVNOSTI
    ::  Dogadjaji
    ::  Najave
    ::  Projekti
REZULTATI RADA
    ::  Evropske integracije
    ::  Privreda i finansije
    ::  Nauka i tehnologija
    ::  Socijalno uključivanje i
          smanjene siromastva

    ::  Održivi razvoj
    ::  Univerzijada
    ::  Ministarstvo finansija 2001-2004
MULTIMEDIJA
    ::  Foto galerija
    ::  Video galerija
    ::  Audio galerija
    ::  Štampani mediji
PUBLIKACIJE
    ::  Knjiga
    ::  Autorski tekstovi
LINKOVI
    ::  Politika
    ::  Nauka
    ::  Privreda
    ::  Mediji
    ::  NVO
KONTAKT
    ::  Kontakt

 

Brisel, 09.februar 2012

Na poziv Fondacije Fridrih Ebert, učestvovao sam na Okruglom stolu posvećenom Srbiji. Na skupu su govorili i Robert Kuper, posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, Rolan Šefer, ministar za politička pitanja u Stalnom predstavništvu Nemačke pri EU, Mirjam Feran, zadužena za Srbiju u direktoratu za proširenje Evropske komisije, kao i Knut Flekenštajn, evropski parlamentarac iz Nemačke.

Tokom boravka u Briselu, sreo sam se sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom i predsednikom grupacije socijaldemokrata Evropskog parlamenta Hanesom Svobodom.

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ POSTAVILA ME JE ZA ČLANA
SAVETODAVNE GRUPE „OD TRANZICIJE DO TRANZICIJE“

Na poziv Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), postao sam član visoke savetodavne grupe „Od tranzicije ka tranziciji“. Ovu osmočlanu grupu čine vodeći evropski reformatori, poput Radoslava Šikorskog, poljskog ministra spoljnih poslova, Jana Fišera, bivšeg češko gpremijera, Ivana Mikloša, potpredsednika Vlade i ministra finansija Slovačke i Kemala Dervisa, bivšeg turskog ministra finansija. Glavni cilj grupe je pružanje pomoći novim arapskim vladama u Jordanu, Maroku, Tunisu i Egiptu u njihovim demokratskim i ekonomskim reformama.

Izuzetna mi je čast da budem član jedne ovakve grupe i nadam se da će moje iskustvo, stečeno prethodnih godina, ne samo u Srbiji, veći u Poljskoj i Rusiji, doprineti njenom boljem radu. Već 27. februara ću, na poziv EBRD, boraviti u Kazablanci, na sastanku sa tamnošnjom novom vladom. Priliku da budem član savetodavne grupe iskoristiću i za promociju Srbije i srpske privrede.

17. januar 2012. godine

U POSETI PIROTU

Tokom posete Pirotu, sastao sam se sa predsednikom opštine Vladanom Vasićem, sa kojim sam razgovarao o aktuelnoj situaciji u Pirotu, važnim projektima, mogućnostima da se u Pirot dovede prirodni gas, kao i o radovima na Koridoru X.

Nakon sastanka sa predsednikom opštine, sastao sam se sa rukovodstvom kompanije ,,Tigar”, kako bi im preneo da će prva tranša kredita (APEX IV) biti 2,7 miliona evra, sa rokom otplate osam godina i godišnjom kamata 5,5 odsto. Ovaj kredit će omogućiti da veoma ambiciozan plan povećanja proizvodnje, a pre svega izvoza, ,,Tigra” od 80 odsto, bude realnost do kraja ove godine. ,,Tigar” će najkasnije do prvog kvartala ove godine od EIB dobiti dodatnih četiri miliona evra. Na ovaj način se konkretizuje program podrške izvoznicima i malim i srednjim preuzećima kroz povoljan kredit Evropske investicione banke, koji sam inicirao pre izlaska iz Vlade.

U Pirotu sam se sastao i sa najznačajnijim privrednicima iz Pirotskog okruga (BelaPalanka, Dimitrovgrad, Pirot, Babušnica), sa kojima sam razgovarao o njihovim iskustvima i problemima opstanka na tržištu, naročito kada je u pitanju izvoz. Takođe sam posetio i Zanatsku zadrugu za izradu ćilima i suvenira ,,Damskosrce” i naručio dva ćilima. Izuzetno mi je drago što je geografsko poreklo ovo gproizvoda zaštićeno. Siguran sam da bi pirotski ćilim morao postati deo suvenira Srbije, a isto važi i za pirotski kačkavalj, čije poreklo još uvek nije zaštićeno.SRBIJA POSTALA PRIDRUŽENI ČLAN EVROPSKE ORGANIZACIJE
ZA NUKLEARNA ISTRAŽIVANJA

Srbija je 10. janura ove godine postala pridruženi član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Ugovor o odobravanju statusa pridružnog članstva kao pretfaze članstva u CERN-usu potpisali predsednik Srbije Boris Tadić, u ime Republike Srbije, i generalni direktora CERN prof. Rolf Diter Hojera, na čiji sam poziv pristuvovao ceremoniji potpisivanja.

Status pridruženog člana je od izuzetne važnosti za našu zemlju, jer će omogućiti značajnije naučno učešće u najvećem naučnom eksperimentu u istoriji čovečanstva. Osim nauke, ovaj status otvoriti vrata Srbiji za učešće u obrazovnih programima CERN-a, a srpski privrednici će pod istim uslovima moći da konkurišu na sve tendere koje raspisuje ova međunarodna naučna institucija.

Proces ulaska Srbije u CERN započet je 4. marta 2009. godine, kada sam, kao ministar za nauku i tehnološki razvoj, uputio pismo o namerama Generalnom direktoru CERN.

U NAREDNOM PERIODU OBILAZIĆU SRBIJU ...

Tokom narednih nekoliko meseci obilaziću Srbiju. U proteklom periodu sam, zbog prirode posla kojim sam se bavio, više boravio u inostranstvu. Sada ću krenuti u susret gradjanima da bi se bliže i neposredno upoznao sa konkretnim problemima na terenu, a u cilju formulisanja mera za rešavanje aktuelne situacije i bolje budućnosti Sbije.

Iskustvo koje sam stekao prethodnih godina potvrdjuje da je neophodno pronaći način kako da se mnogo direktnije primeni princip odgovornosti i meritokratije u našoj zemlji. Ove dve vrednosti, odgovornost i meritokratija, su ključne. One razlikuju uspešne države od neuspešnih. Srbija zaslužuje da bude uspešna.

 

IZ MEDIJA

Intervju Blic:
Nisam pobegao iz DS
REZULTATI RADA
MULTIMEDIJA
Galerija

Galerija
Sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom