H O M E

BIOGRAFIJA
    ::  biografija / kraća verzija
    ::  biografija / duža verzija
AKTIVNOSTI
    ::  Dogadjaji
    ::  Najave
    ::  Projekti
REZULTATI RADA
    ::  Evropske integracije
    ::  Privreda i finansije
    ::  Nauka i tehnologija
    ::  Socijalno uključivanje i
          smanjene siromastva

    ::  Održivi razvoj
    ::  Univerzijada
    ::  Ministarstvo finansija 2001-2004
MULTIMEDIJA
    ::  Foto galerija
    ::  Video galerija
    ::  Audio galerija
    ::  Štampani mediji
PUBLIKACIJE
    ::  Knjiga
    ::  Autorski tekstovi
LINKOVI
    ::  Politika
    ::  Nauka
    ::  Privreda
    ::  Mediji
    ::  NVO
KONTAKT
    ::  Kontakt

 

14.01.2012.

POSETA PIROTU I BELOJ PALANCI U PONEDELJAK, 16.JANUARA 2012.

U ponedeljak, 16.januara ove godine, posetiću Pirot i Belu Palanku, čime cu započeti planirani obilazak Srbije. U Pirotu cu razgovarati sa predsednikom opštine Vladanom Vasićem o aktuelnoj situacijii problemima sa kojima se ova opština suočava. Takodje ću se sastati i sa rukovodstvom Tigar korporacije, kao i sapredstavnicima najvećih firmi iz Pirotskog okruga. Glavne teme razgovora će biti uticaj ekonomske krize na poslovanje u Srbiji, projekcijaekonomskih kretanja u 2012, sa osvrtom na situaciju u EU, kao i mogućnosti finansiranja privrede. Po završetku ovih sastanaka, posetiću Zanatsku zadrugu za izradu ćilima i suvenira “Damskosrce”. Nakon posete Pirotu, posetiću firmu Obuća Pavle u Beloj Palanci, kako bih se upoznao sa poslovanjem jedne uspešne porodične firme u Srbiji. Glavni cilj ovih poseta, kao i svih narednih, je da se sebliže i neposredno upoznam sa konkretnim problemima na terenu, kako bih u narednom period predložio potencijalne mere za rešavanje aktuelne situacije i bolje budućnosti Sbije.

06.01.2011

Božidar Djelić prilikom obilaska
Velikog hadronskog akceleratora

SRBIJA POSTAJE PRIDRUŽENI ČLAN
EVROPSKE ORGANIZACIJE ZA NUKLEARNA ISTRAŽIVANJA

Na poziv generalnog direktora CERN-a prof. Rolf Diter Hojera i pregovaračkog tima Republike Srbije za pristupanje CERN, 10. januara ove godine prisustvovaću potpisivanju Ugovora između Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) i Republike Srbije o odobravanju statusa pridružnog članstva kao pretfaze članstva u CERN-u. Ugovor će u ime Republike Srbije potpisati ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović, a ceremoniji će prisustvovati i predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

Proces ulaska Srbije u CERN započet je 4. marta 2009. godine, kada sam, kao ministar za nauku i tehnološki razvoj, uputio pismo o namerama Generalnom direktoru CERN-a. Nakon posete Generalnog direktora Srbiji 9. maja 2009. godine, Srbija je dostavila CERN-u izveštaj o stanju nauke u Srbiji, a pre svega fizike i fizike elementarnih čestica. Stručna komisija CERN-a je razmotrila ovaj izveštaj i nakon preporuka komisije Savet CERN-a je 17. decembra 2010. godine odlučio da započne zvanične pregovore sa Srbijom o dodeljivanju statusa pridruženog člana. Godinu dana kasnije pregovori su uspešno završeni.

Status pridruženog člana u CERN-u će Srbiji omogućiti značajnije naučno učešće u najvećem naučnom eksperimentu u istoriji čovečanstva. Osim nauke, ovaj status otvoriti vrata Srbiji za učešće u obrazovnih programima CERN-a, a srpski privrednici će pod istim uslovima moći da konkurišu na sve tendere koje raspisuje ova međunarodna naučna institucija.

IZ MEDIJA

Intervju Blic:
Nisam pobegao iz DS
REZULTATI RADA
MULTIMEDIJA
Galerija

Galerija
Sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom